Voorbehandeling oppervlak

Na de juiste inventarisatie en keuze voor het verfsysteem/ kleur, kunt u beginnen met de voorbehandeling van het oppervlak. Hieronder behandelen we achtereenvolgens de actiepunten die verricht moeten worden om de voorbehandeling als voldoende te beschouwen.

 

1. Reinigen en ontvetten

In het onderstaande schema staat weergeven welk type vuil met welk middel kan worden gereinigd:

Vuilsoort:

Reinigingsmiddel:

Olie en Vet

-      Wateroplosbaar schoonmaakmiddel

-      Wasbenzine of terpetine

Stof en Vuil

-      Perslucht

-      Hogedrukreiniger

-      Bouwstofzuiger

Zouten

-      Wassen met zoet water

  

2. Ontroesten en schuren

Ontroesten

Roestvorming in het oppervlak kan op de volgende manieren worden behandeld:

    •   Handmatig borstelen, bikken en schuren;
    • Machinaal bikken (naaldbikken op perslucht);
    • Machinaal borstelen;
    • Machinaal slijpen.

 

Voor het handmatig of machinaal ontroesten/ schuren dient het oppervlak vet-, vuil- en stofvrij te zijn.

 De onderstaande afbeeldingen laten zien hoe roest machinaal verwijderd dient te worden.

                                                              
         

Na het ontroesten is het belangrijk om zo snel mogelijk het blanke staal van (minimaal twee lagen) roestwerende primer te voorzien.

Kale plekken bijwerken

De behandelde plekken moeten zo snel mogelijk na bewerking worden voorzien van een (multi-) primer, afhankelijk van uw verfsysteem. Het is verstandig om (minimaal) twee lagen primer aan te brengen op de kale plekken, voordat u (na het schuren) een tussen- of eindlaag zet.

Schuren

Door (machinaal) te schuren wordt ontstaat er een goede hechting tussen de verflagen. Daarnaast wordt ontstaat er een gladder eindresultaat door goed te schuren, omdat de verf dan beter vloeit.

Wat betreft de grofheid van het schuurpapier adviseren wij het volgende:

    •   Voor het schuren van grondlagen is vanaf korrel 220 geschikt;
    • Voor het schuren van tussen en/ of eindlagen is vanaf korrel 360 geschikt.

Voordat u gaat schuren is het belangrijk dat het oppervlak goed is ontvet. Hierdoor voorkomt u dat vet/ vuil in de schuurkrassen wordt geschuurd en dat uw schuurpapier snel vol raakt. Bij het ontvetten adviseren wij u om schone doeken te gebruiken en systematisch het oppervlak te ontvetten, zodat de vettigheid wordt verwijderd i.p.v. verplaatst. Hierna moet het oppervlak goed zijn uitgedampt voordat u kunt gaan schuren.

Verse aflaklagen kunnen het beste handmatig met water (waterproof schuurpapier) geschuurd worden.

 

3. Nogmaals reinigen

Na de voorbehandeling dient het oppervlak nog één keer gereinigd te worden met schoon water en een ontvettend schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld ammoniak of schoonmaakazijn. Hierna kunt u het oppervlak laten drogen of zelf droogmaken met een zeem. 

 

4. Afplakken  

Als het oppervlak gereinigd en geschuurd klaar is om geschilderd te worden kan er (wanneer nodig) afgeplakt worden. Door het gebruik van afplaktape krijgt u een strakke afscheiding van kleur of onderdeel. Wij adviseren u om afplaktape te gebruiken van goede kwaliteit, die bestand is tegen water en uv-straling. Hierna is de voorbereiding klaar en kunt u beginnen met schilderen. Na het schilderen is het verstandig om de afplaktape enkele uren te laten zitten totdat de verf stofdroog is. Verwijder de afplaktape voor de verf volledig is uitgehard, omdat anders de tape vast aan de verf zit.

Ga naar         De verf aanbrengen

  

« Terug